DVBT.ro – Televiziune Digitală Terestră » Trei dintre multiplexurile digitale au fost câștigate de către SNR

Posts | Comments | Email

Trei dintre multiplexurile digitale au fost câștigate de către SNR

Două dintre multiplexuri nu s-au atribuit din lipsă de interes.

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. a câștigat 3 dintre multiplexurile digitale, printre care și cel free-to-air. Va plăti către stat licențe în valoare de 1.020.002 de euro către stat în termen de 90 de zile. Cu alte cuvinte statul va cam lua dintr-o parte și va pune în alta, pentru că SNR S.A. este o companie deținută 100% de către Statul Român, prin Ministerul pentru Societatea Informațională, iar SNR va cere taxe de emisie către SRTv (Societatea Română de Televiziune, o altă companie deținută de stat).

RCS-RDS nu a câștigat nimic, confirmând încă o dată lipsa de interes a companiilor private pentru implementarea acestei tehnologii. Din comunicatul oficial (disponibil aici, pe site-ul ANCOM):

“Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) „free to air”, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii va avea obligaţia de transmitere în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, a posturilor publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului. De asemenea, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016.

Pentru celelalte multiplexuri adjudecate, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii va avea obligaţia ca, până la 1 mai 2017, să pună în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.
Din comunicatul Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A (disponibil aici):
“În urma licitaţiei organizate de ANCOM pentru atribuirea licenţelor de televiziune digitală, RADIOCOM şi-a adjudecat 3 MUX-uri în UHF din totalul de 5 multiplexuri disponibile. 

Prin intermediul celor 3 MUX-uri, RADIOCOM va transmite atât programele publice ale Societăţii Române de Televiziune, cât şi programele altor producători de content, numărul total al acestora fiind de aproximativ 40 de programe în format SD. Prin cele 3 multiplexuri se pot transmite şi programe în format HD. 

Astfel, RADIOCOM va putea furniza şi alte servicii asociate cum ar fi: subtitrare, EPG (Electronic Programme Guide), Video on Demand (VoD – programe video la cerere, contra cost), transmitere de date (de exemplu buletin meteo) etc. 

Programele care vor fi transmise pe multiplexul nr. 1 sunt de tip free-to-air, adică vor putea fi recepţionate gratuit, fără plata unor abonamente suplimentare.”
radiocom-logo

Acum ne puteți da "Like" și pe facebook la facebook.com/dvbt.ro


Comments (6)

 

 1. RMC Info says:

  DVB-T nu este si nici nu trebuie sa fie un concurent al cablului sau al satelitului.

  Televiziunea terestră digitală e doar un serviciu minim garantat pentru cei care nu au mijloacele materiale si nici posibilitatea sa se aboneze la cablu sau satelit.

  Așa ca o ofertă echilibrată de 14 – 15 canale inclusiv HD, care să includă din start trei programe publice, programele comerciale generaliste, două canale independente de stiri, unul pentru copii, unul muzical și unul de sport ar asigura accesul tuturor la informație.

  În acelasi timp trebuie difuzate prin DVB-T și canalele Radio România plus cele comerciale care au obținut o licența națională in terestru. Am văzut cu toții ca radiodifuziunea digitala terestra DAB-T nu are șanse sa se dezvolte separat de televiziune.

  Acest fapt trebuie reglementat clar de CNA si nu lăsat la latitudinea Radiocom. Radiocom este doar o societate publică.

  Numai dupa aceasta celelalte multiplexuri pot fi folosite in scopuri comerciale de catre radiodifuzor. Tare mi-e teamă ca serviciul cu plata nu va avea succes. S-a văzut deja lucrul acesta in țările care au implementat din anii 2000 televiziunea digitala terestra.

  Si asta din simplul motiv ca… resursele terestre sunt limitate iar oferta Radiocom nu poate rivaliza cu posibilitatile tehnice ale cablului digital sau ale satelitului.

  Așa ca DVB-T nu trebuie privit ca o amenințare pentru cablisti

 2. tudor says:

  Pot spune ca televiziunea terestra in Romania nu prea prezinta interes, datorita numarului mic de canale disponibile, motiv pentru care, pentru o suma de multe ori derizorie, lumea prefera sa isi faca un modest abonament de cablu care nu costa mai mult de 20-30 lei , cel mai ieftin , unde mai pui ca mai ai si canale digitale HD chiar necriptate, iar daca ai tv cu tuner analog , fie ai doar cele 45-55 canale (depinde de furnizor) , fie iei STB…iar acolo unde nu e cablu, multi au satelit , tot asa ,la pret mic. In alte tari, unde nu exista cablu, DVB-T e folosit , cu cartela de acces pentru vizionarea canalelor pe care le avem noi pe cablu…de exemplu , in franta in anumite zone, tv prin cablu nu exista, si totul e transmis prin DVB-t dar criptat, la fel si in Italia. Altfel si acolo, satelitul e baza. Si atentie, uneori, din ratiuni de siguranta, si in afara se ofera STBuri DVB-t imperecheate cu cardul, neinteresandu-i ca ai tv cu tuner de ultima generatie. Altii iti dau CAM cu card imperecheat…Am sa iau receptor DVB-T2 atunci cand se va clarifica situatia. Deocamdata am un TV cu DVB-T2/C/S2 Panasonic si il folosesc pe DVB-C de la UPC.

  • devebe'u întâiu says:

   … si luminita S-A STINS astazi 2015-02-20 la ora 14:47, cu ocazia publicarii listei de ofertanti pentru licitatia mentionata in link.

   Pentru Lotul 1, cel de aproape 100 milioane euro si care priveste esentialul in implementarea celor 3 multiplexe, licitatia s-a anulat din lipsa de oferte.

   Pentru Lotul 2, care priveste doar achizitia unor electrogeneratoare, acumulatoare si alte asemenea, a existat o singura oferta. Sub rezerva ca acea oferta sa fie conforma, vor fi cheltuiti ceva bani pentru asigura alimentarea cu energie electrica a un imens nimic.

   Data de 17 iunie 2015 nu mai este decat o alta tinta ratata… De fapt nu total ratata fiindca vom ramane fara transmisii terestre de televiziune: cei care se bazau pe ele nu vor avea cum sa rateze momentul.

 3. eu says:

  fix tranta!

 4. Bogdan says:

  Statul plateste statului?!

Leave a Reply