Posts | Comments | Email

HDTV

High Definition TV

hdtv_logo_200

HDTV este un standard de transmisiune a canalelor TV cu o rezoluție mult mai mare decât cea standard, cu care suntem obișnuiți.

Rezoluția full HD este de 1920 × 1080, față de cea standard, care este 768 × 576 (PAL). Din această cauză numărul de puncte desenate pe ecran este de 5 ori mai mare. Acest lucru înseamnă mult mai multe detalii și o imagine plăcută ochiului.

diferenta hdtv

De asemenea, rezoluția are aspectul 16:9, față de cea standard de 4:3, ceea ce înseamnă că, dacă aveți un ecran lat, imaginea va umple tot ecranul fără a fi distorsionată.

De multe ori, rezoluția HD are legată și o literă la finalul ei: p sau i. (ca de exemplu 1080p).  p vine de la progresiv și i de la între-țesut. În cazul transmisiilor progresive, toate cele 1080 de linii ale imaginii sunt transmise una după alta. În cazul transmisiilor între-țesute, întâi se transmit 540 de linii (cele impare) și apoi se transmit celelalte 540 de linii (cele pare). Transmisia progresivă are nevoie de o lațime de bandă dublă față de cea între-țesută calitatea fiind de obicei asemănătoare pentru ochiul normal.

Pentru detalii tehnice vă recomand pagina http://en.wikipedia.org/wiki/Hdtv (în limba engleză).

[modificat ultima dată pe 23.06.2010]

Comments (3)

 

  1. Rohnean says:

    cumnatul meu are un led samsung (nush ce model) si prinde mai multe programe hd iar eu am un toshiba regza si prind mai putine si suntem amandoi in reteaua rds-rcs. pe fregventa pe care el prinde acasa tv hd,sport.ro hd,pro tv hd ,eu prind programe straine. oare dc nu pot prinde aceste 3 programe?

  2. admin says:

    Așa este. Am corectat. Mulțumesc.

  3. bbb says:

    Eroare. 640×480 este norma americana NTSC, cu 480 de linii orivontale. Romania foloseste norma PAL , cu o rezolutie mai ridicata, de 576 linii orizontale

Leave a Reply