DVBT.ro – Televiziune Digitală Terestră » E posibil să avem (cândva) 4 multiplexe naționale, iar tehnologia să fie DVB-T2

Posts | Comments | Email

E posibil să avem (cândva) 4 multiplexe naționale, iar tehnologia să fie DVB-T2

Printre discuțiile și prezentările de la MBT 2012 a fost și una dedicată chiar implementării televiziunii digitale în România, ținută de dl. Bogdan Cristian Iana – Director, Direcția Executivă Administrarea Spectrului Radio și Numerotatie ANCOM. Prezentarea a fost publicată pe youtube de către revista Comunicații Mobile (www.comunic.ro). Link-ul către film poate fi găsit puțin mai jos pe această pagină.

Câteva dintre punctele foarte importante menționate în prezentare sunt:

 • Datorită realocării la nivel european a spectrului de emisie către internetul broadband, este foarte puțin probabil ca pentru România să se poată organiza mai mult de 4 multiplexe naționale.
 • ANCOM a început demersurile pentru a identifica și organiza frecvențele pentru aceste 4 multiplexe naționale. În același timp, pentru a putea avea acoperire bună și în județele de graniță, ANCOM s-a adresat și agențiilor statelor vecine non-UE pentru stabilirea unor acorduri.
 • Tehnologia ce va fi recomandată de către ANCOM către minister va fi DVB-T2 (O comparație între DVB-T și DVB-T2 puteți vedea aici). Recomandarea ANCOM are două motivații principale: întârzierea implementării televiziunii digitale este atât de mare, încât implementarea întâi a DVB-T, pentru ca apoi să se treacă la DVB-T2 este prea târzie și faptul că tehnologia DVB-T2 permite transmisia mai multor canale pe aceași frecvență decât DVB-T, în condițiile în care spațiul de frecvențe disponibil este  mai puțin decât se planificase inițial.

 

Tot în cadrul MBT 2012, mai exact în cadrul sesiunii de întrebări de la finalul prezentării, dl. ministru Dan Nica a menționat că tranziția la televiziunea digitală va fi relansată, că SNR deține echipamentele necesare pentru a emite digital în toată țara (sper că nu am înțeles greșit cuvintele dânsului) și că licențele naționale vor fi vândute printr-o licitație transparentă. Nu au fost menționate nici un fel de date calendaristice.

 

Filmul prezentării publicat pe youtube.com de către Comunicații Mobile:

 

Filmul cu sesiunea de întrebări și răspunsuri după discursul ministrului, publicat de aceași revistă:

 

Mai jos este imaginea frecvențelor disponibile pentru televiziune digitală în acest moment per alocări (zone). În câteva zone din centrul țării sunt doar câte 2 frecvențe disponibile, în timp ce în multe zone aproape de graniță sunt doar câte 3 frecvențe disponibile. Din acest motiv este necesară o reorganizare a frecvențelor pentru a se putea ajunge la 4 multiplexe naționale.

 


Acum ne puteți da "Like" și pe facebook la facebook.com/dvbt.ro


Comments (15)

 

 1. tudor says:

  Si inca ceva. Nu cumpar inca receptor DVB-T2, am luat un TV care are DVB-T/C ci+. Inca nu ma intereseaza DVB-t. Astept sa vad ce se va intampla in iunie 2015 cand se presupune ca se va trece la digital terestru. Atunci voi vedea daca voi investi in a lua un Receptor , sau un TV care sa aiba DVB-T2 (mai am unul care are DVB-t mpeg2…in dormitor), pana una alta atat cablul analogic cat si cel digital ofera mult mai mult decat televiziunea terestra romana. Probabil ca dupa Iunie 2015, se va schimba Standardul de la DVB-T la T2, asa cum s-a facut si cu schimbarea de la mpeg2 la mpeg4 si nimic altceva. Nu ma mai pronunt pana nu vad ceva real. Sunt inclusiv zvonuri cum ca in orasele in care s-a debutat cu DVB-t , acest standard inca va mai dainui, iar in celelalte orase unde abia a aparut DVB-t se va merge pe T2…in plus , la vest de noi in Ungaria, exista Platforma MINDIG TV. Deci…ramane sa vedem la noi…la sud , bulgarii merg pe DVB-T Mpeg4…

 2. tudor says:

  Televiziunea terestra are sanse minima in Romania datorita faptului ca nu prea ai ce sa prinzi…e o chestie asa de amorul artei, dar nu ai ce face cu televiziunea terestra in RO. In Italia de exemplu,Franta sau UK, ai o gramada de canale, inclusiv HBO, insa criptate, iti da CAM. Deci tot platesti. Doar ca nu mai ai cablu ci antena la balcon sau pe TV. LA noi, cum cablul e omniprezent, iar satelitul la fel, in terestru probabil ca vor fi doar TVRurile. Restul ( KanalD, Antena, B1) ramane la latitudinea lor daca raman in FTA sau se duc in PayTv

 3. devebe'u întâiu says:

  S-a decis, 5 multiplexe nationale in DVB-T2. Sursa: , fisierul ‘Startegie’ de jos, articolul 3.2.4. Nu gasesc sa zica ceva de ‘T1 versus T2’ pentru multiplexele regionale/locale, dar nu ar fi rezonabil ca acestea sa foloseasca alt standard (T1) decat cele nationale (T2). Deci, totul in DVB-T2.

  Primul multiplex national: vre-o 14-15 programe (incluzand TVR-urile si televiziuni comerciale care transmit in prezent [analogic] free-to-air) care vor fi free-to-air (NEcriptate). Pentru celelalte 4 multiplexe nu se impune o asemenea conditie, deci va fi in functie de situatie.

 4. berbanku says:

  Eu cred din ce am citit pe undeva, de curand :
  TVR 1 si eventual 2 vor ramane in DVB-T clasic, restul plecand in DVB-T2, si evident codate, deci va trebui sa platesti si daca receptionezi cu antena de camera ( a se citi sarma in mufa TV, exceptie TVR 1 si eventual 2 pe care le platim la factura de lumina). Oricum, la noi se urmaresc interesele societatilor de cablu si satelit ( RCS&RDS-DIGI, UPC-FOCUS, DOLCE ,AKTA).

 5. berbanku says:

  Totusi din cate vad vom avea si DVB-T si T2. In sensul ca am dedus ca : Unde exista acum DVB-T , asa va ramane, unde nu e se adopta DVB-T2. Sper ca am inteles bine.

 6. Ateseceu says:

  “SNR detine deja echipamentele”…
  Adica paraindaratul s-a incasat, cu toate ca era evident ca lansarea DVB-T nu era o prioritate. In primul rand pentru ca cei care ar beneficia de noua tehnologie sunt oameni in varsta din zone rurale, prea saraci pentru a putea plati un abonament de satelit daramite un televizor, iar in zonele urbane DVB-T nu intereseaza decat pasionatii de electronica. Sistemul de televiziune analogic actual e acceptabil calitativ, exista un numar enorm de aparate functionale asa ca mai poate functiona 5-10 ani fara probleme.
  Singurii care au interese mari (pe langa retaileri, bineinteles) sunt operatorii telecom care au nevoie de mai multe frecvente pentru internet broadband (pe care bineinteles le vor primi aproape gratuit cu redevente gen 1% din banii pe care ii vor face din exploatarea lor, asa cum a fost si este cazul GSM).

 7. Jinxy says:

  Nu v-a pus nimeni să vă cumpărați tv-uri cu “ecran lat”, transmisie HD si DVB-T. Nu există decât câteva posturi HD. Dar voi ați vrut să vedeți telenovele, meciuri și OTV transmise 4:3 într-o variantă deformată pe ecranul lat al televizorului.

  Nu era cazul să vă luați încă astfel de televizoare, dar de, era păcat să nu vadă lumea că și-a luat Jiji TV Full HD că se vede mai mișto OTV-ul pe el și se asortează cu ghiulul de aur și cu BMW-ul de zece ani cu numere roșii.

  Eu îmi voi lua alt televizor când va fi cazul: când vor fi destule posturi HD sau în format 16:9. Și va avea și DVB-T2.

  • HasHas says:

   Mai Jynxy nu mai fi atat de acid. Cu tv-ul ala cu “ecran plat”, cum il numesti tu, poti sa te uiti si la filme in HD nu numai la posturi tv in HD. Te poti uita si la filme in 3D, e adevarat cu ochelari red cyan, dar exista si posibilitatea asta..

 8. Cristy4U says:

  Nu va fi DVB-T2.

 9. berbanku says:

  A…sa nu mai zic ca nici spectaculoasele SMART TV Samsung nu au DVB-T2…Singura solutie ramane sa ne cumparam mediaplayer si sa urmarim posturi tv online..

 10. berbanku says:

  Pentru ca la noi e sat fara caini. Eu am luat TV cu MPEG 2 si prindeam posturi destule, si dintr-o data m-am trezit ca nu mai prinde nimic. Nici update nu pot face. Doi la mana, la noi in tara sunt sate in care sunt televizoare alb-negru , unde saracia e lucie. Am fost intr-o astfel de zona si am stat in gazda la o batrana care avea un amarat de TV Diamant 253 , de abia mai lumina tubul. Batrana asta traia din 350 lei pensie. E , aceasta batrana are bani de un TV nou ? Trei : In Germania se emite in MPEG 2 , in alte tari vestice , se emite MPEG2. Numai noi ne-am trezit sa schimbam asa de la o zi la alta standardele. Sa lase frate toate standardele , si MPEG2 si MPEG4 si Sa emita si DVB-T2. Ce sa stingi televiziunea analogica , cand la noi inca sunt televizoare de pe vremea lui ceausescu ? Si da, nu am vazut nicaieri pana acum receptoare STB DVB-T2. DVBS2 Si DVBC2 da , am vazut. Dar T2, doar cateva pe net la chinezi. Si inca se afla in teste tehnologia si nimeni nu pare sa o adopte. In alte tari se pastreaza si SD si HD si MPEG2 si 4 si DVBT2…Doamneeee…ce oameni suntem…

 11. DVB-T ajunge! says:

  Ar fi o mare prostie daca technologia DVB-T2 va fi implementata. Va fi o mare greseala pentru ca cei care au tunere DVB-T nu vei putea prinde nici un canal. Tunerele DVB-T2 e compatibil cu DVB-T.

  In vestul tarii multi prind de la Ungaria MindigTV, fara nici o problema. Merg si canalele analogice din Romania pana nu se opreste transmisia. Televizoarele la noi nu functioneaza cu DVB-T2, nu avem nici un model, si probabil ca sunt mai scumpe decat cele cu DVB-T2.

  Multi dintre noi nu stiu care e diferenta dintre MPEG2 si MPEG4. Puteti sa puneti orice comparatie cat de bun e DVB-T2, dar daca cineva se uita la pret se sperie. Un tuner DVB-T2 costa aproape dublu, si un televizor probabil cu 20% mai scump.

  Si cei care au tuner DVB-T sau televizor compatibil cu DVB-T ce fac. Cei care au bani cumpara de la magazin sculele, altii nu se chinuie cu DVB-T2 mai bine plateste cablu, Digi sau Dolce…

 12. devebe'u întâiu says:

  Ar fi buna implementarea DVB-T2 in loc de DVB-T, dar:

  Ca de-obicei, lipsa de prevedere si de decizie din partea autoritatilor produce pagube pe care le suporta omul de rand.

  Cei care, atunci cand si-au schimbat televizorul, s-au gandit (au sperat) ca vom avea (candva) televiziune digitala au achizitionat televizoare cu tuner digital. Bineinteles ca in Romania practic nu exista televizoare cu DVB-T2, ci doar DVB-T si nici acelea nu suporta toate compresie MPEG4. Am cautat acum cateva zile pe site-ul unuia din marii retaileri online, si notiunea de DVB-T2 nici nu exista acolo. Pe site-urile unora din producatori am gasit televizoare cu DVB-T2 (am gasit si DVB-C2, activ doar pentru Germania), dar sunt doar dintre cele foarte scumpe (ca sunt SmartTV/ 3D/ etc).

  Autoritatile ar fi trebuit sa decida asupra normelor de implementat cu mult inainte de implementarea efectiva, si sa oblige ca tot ce se vinde in Romania sub numele de “televizor” sa aiba tuner corespunzator; daca nu are, sa nu se poata vinde decat ca “monitor”. Asa, eu am dat bani de curand pe un tv cu tuner DVB-T/C MPEG4 si la ce mi-a folosit? Sunt afectati chiar si cei care nu au cautat in mod special tuner digital, ca oricum nu aveau cum sa “nimereasca” unul potrivit (pentru simplul motiv ca asa ceva nu exista).

Leave a Reply