Posts | Comments | Email

DVB-T

Ce este DVB-T-ul?

dvb_logo_mic


Pe scurt: DVB-T permite recepționarea canalelor TV, cu o simplă antenă de camera și un televizor compatibil, la o calitate mult superioară celei analogice.

Mai exact:

DVB-T este un standard de emisie a semnalului TV, publicat pentru prima dată în 1997. Acest standard permite transmiterea digitală, prin aer, a canalelor TV, atât în format SD (Standard Definition), cât și HD (High Definition).
Pentru recepționarea canalelor TV transmise prin DVB-T este nevoie de un televizor compatibil (căutați sigla DVB-T pe cutia echipamentului sau pe manual) sau de un echipament separat care să recepționeze semnalul DVB-T. Pentru recepționarea canalelor HD este nevoie ca tunerul sau televizorul să știe decoda semnalul HD (MPEG 4).
Indiferent dacă un canal este transmis SD sau HD, fiind vorba de o transmisie digitală, aceasta este în mod tipic protejată de purici sau interferențe. Dacă semnalul este însă bruiat sau slab, transmisia digitală nu poate fi reprodusă. Cu alta cuvinte, imaginea se vede foarte bine sau nu se vede deloc.

În 2009 a fost publicat un nou standard DVB-T2, ce aduce câteva îmbunătățiri majore acestui standard. DVB-T rămâne însă mai răspândit decât DVB-T2, în special deoarece a fost adoptat foarte bine de către producătorii de echipamente de recepție TV
Pentru mai multe detalii despre DVB-T2 și o comparație între cele două standarde faceți click aici.

În România, se transmite “experimental”, doar în București și în Sibiu un număr de canale folosind acest standard. Pentru o listă a canalelor transmise în acest moment în Româania faceți click aici.

Alte surse de informatii despre standardul DVB-T:

Pentru informatii detaliate despre tehnologie, va recomand paginile de mai jos:

http://ro.wikipedia.org/wiki/DVB-T sau, daca intelegeti limba engleza http://en.wikipedia.org/wiki/DVB-T.

Un link catre pagina oficiala a proiectului DVB este http://www.dvb.org

Comments (14)

 

 1. Mihai says:

  Buna seara.
  Mi-am cumparat un televizor portabil marca MUSE M-115 pentru o camera video. Locuiesc in Iasi si sunt abonat RDS-RCS. Pot folosi televizorul in locuinta si conectat la cablu sa vad programele tv?

 2. rasvan says:

  Unde gasesc de cumparat receivere DVB-T2?

 3. Daniel says:

  Salut ! Nu ma pricep mai deloc asa ca daca cineva ma poate ajuta cu un sfat a fi foarte fericit ! Stau cam la 5-6 km de Constanta si as vrea sa stiu daca cu o antena de genul http://www.altex.ro/antena-tv-digitala-philips-sdv5120-12 as putea receptiona ceva mai mult decat Tvr1,2 si canale bulgaresti.Multumesc anticipat !

 4. liliac says:

  Tunerul meu prinde TVR HD pentru citeva secunde (10-15) apoi se blocheaza.
  In afara de TVR HD unde am si imagine , toate celelalte posturi sunt fara imagine, deci numai sonorul il prinde, dar si aici se blocheaza sunetul.
  Imi trebuie si mie o telecomanda pentru tunerul MODELUL DVB-T 2010 HD cu PRV.
  E posibil sa nu mai fie semnal in Bucuresti pentru acest DVB-T.
  Acum l-am cumparat ( fara telecomanda), nici nu l-am pus pe masina. Am nevoie de ajutor pentru montaj si punerea in functiune.

  Stima!

 5. cosmin says:

  Tunnerul DVB-T (al tv-ului) va putea receptiona transmisii DVB-T2 ?

 6. gica says:

  Sal ma intrebam cand vreo data o sa bage si iei Protv si Antena 1 National tv si Realitatea in Sd pe langa cele existente pe Dvb-t pe o singura polaritate??
  Va multumesc!!

 7. Alexandru says:

  Salutare.
  Doresc să cumpăr produsul “AVerTV Volar HD M” http://bit.ly/W3EbfG, care am înțeles că funcționează în DVB-T.
  Întrebarea mea este, pot să folosesc semnalul transmis de RCS-RDS print receiverul HD de la ei, cu acest tuner ?
  Sunt din Bucuresti, stau la bloc. Asta înseamnă semnal DVB-C, nu?
  Mulțumesc frumos!

  • admin says:

   Salut,

   Tunerul in sine nu pare sa aiba DVB-C, iar semnalul HD trimis de RCS-RDS este DVB-C. Poti prinde canalele DVB-T de pe http://www.dvbt.ro/programe/ (inclusiv cele HD, cel putin pana nu se trece la DVB-T2).
   Varianta cealalta la care te-ai gandit, anume prin receiverul HD dat de ei, teoretic este posibila, dar nu stiu exact ce iesiri are STB-ul lor. Tunerul USB vad ca are intrare S-Video si Composite. Daca STB-ul are iesire Composite poti sa vezi ce prinde STB-ul, dar nu mai e HD.

 8. geo says:

  Ma poate lamuri cineva dak cu o antena tip plasa cu amplificator model swa-9999 pot receptiona Protv Hd si Sport.ro la 20 km de Buc pe Dn 5.Am un decodor Eboda Hd Reception 1000.Multumesc anticipat.

 9. Lucian says:

  Azi 18 Oct.2012 am instalat o antena Yagi 20 elementi pe bloc in Ludus – Mures .Decodorul este :Tuner DVB-T Full HD 1080p E-Boda HD Reception 1000 .Rezultatul este :Antena 1 Sibiu ,B1,Canal D(fara sunet),Prima Tv,Transilvania Look ,Nasul TV ,1 Music Channel ,TVR Cultural(mira),TVR 3 functioneaza .In ceea ce priveste posturile :TVR 2 , TVR 1,TVR HD sunt tare ciudate ,functioneaza perfect si dupa 15-20 min.dispar ca si cand nu au fost niciodata ,dupa care iarasi functioneaza si tot asa :) Astept si alte vesti de la voi !

 10. gabriel says:

  S-a schimbat codarea tuturor canalelor? Adica daca avem un receptor LENCO TFT-925 sau LENCO TFT-370, acestea nu mai functioneaza deloc??
  Am aceeasi problema cu ele, pe TFT-925 am sunet dar nu am imagine. Pe nici un post din cele 12 prinse in Bucuresti, indiferent daca este HD sau nu.

 11. uncleben says:

  Buna , sunt din Cluj si am cateva nelamuriri.

  Am un tv (multimedia) de masina analogic pe care prindeam ( in functie de zona) 7-8 canale. De cateva zile prind doar 5 canale in zonele unde inainte prindeam toate 7 , si unele dintre ele nu au sunet , desi calitatea imaginii este buna. TVR 1,TVR2 , PRO TV , apar de 2 ori pe frecvente diferite , iar Realitatea Tv , One tv(local) si Antena 1 nu mai apar deloc .

  Inainte:
  TVR 1 ( 2 FRECVENTE)
  TVR2 ( 2FRECVENTE)
  TVR CLUJ
  PRO TV
  B1 TV
  ONE TV(SLAB)
  ANTENA 1(SLAB)
  REALITATEA TV

  ACUM:
  TVR 1(SLAB)
  TVR2
  TVR CLUJ
  PRO TV – ( 2 frecvente dintre care una calitate f. buna dar fara sunet! )
  B1 TV
  Stie cineva daca au aparut unele modificari sau e o defectiune proprie ?
  Multumiri anticipate…

 12. marian.novro says:

  daca stie cnva sa rasp in buk dc si din ce cauza nu mai functionaza dvb-t pt ca se prinde soar sunet iar imagine nu…daca stie cnva cand se va da drumul …mzz

  • admin says:

   S-a schimbat codarea tuturor canalelor din MPEG-2 in MPEG-4. Daca prinzi doar sunet si nimic imagine, cel mai probabil tunerul pe care il folosesti nu este compatibil cu acest codec. Nu vreau sa fiu negativist, dar cel mai probabil vei fi nevoit sa schimbi tunerul/televizorul ca sa mai prinzi imaginea. Vezi si discutiile din comentariile de pe pagina Canale.

Leave a Reply