DVBT.ro – Televiziune Digitală Terestră » DVB-T vs DVB-T2

Posts | Comments | Email

DVB-T vs DVB-T2

DVB-T vs DVB-T2

 

Tehnologia DVB-T a aparut pentru prima data în anul 1997. De atunci au mai fost progrese tehnologice ce ar fi permis mărirea ratei de transfer, așa că în anul 2008 s-au scris specificațiile pentru o variantă îmbunătățită a acestui standard. Noul standard a fost publicat în 2009.

Standardul DVB-T2 aduce câteva îmbunătățiri față de DVB-T, dar cele două standarde nu sunt compatibile. Un televizor sau tuner care este compatibil cu DVB-T nu este automat compatibil cu DVB-T2 și nici invers.

Punctul forte al DVB-T este faptul că este un standard matur, adoptat în multe țări și beneficiază în acest fel de facilitățile unei economii de scară largă. Astfel prețurile au scăzut foarte mult pentru echipamentele de recepție și din ce în ce mai multe televizoare au inclus un tuner DVB-T. Beneficiile față de televiziunea terestră analogică au fost înțelese de majoritatea țărilor europene și astfel există destul de multe implementări ale acestui standard în Europa.

Standardul DVB-T2 este bazat pe aceleași principii ca și DVB-T, oferind o flexibilitate foarte mare pentru modurile de transmitere. DVB-T2 oferă o rată de transfer a informației mult mai mare sau un semnal mult mai rezistent erorilor. Rata mai mare de tranfer, împreună cu codarea MPEG-4 înseamnă posibilitatea transmiterii a mai multe de 2 canale HD pe același multiplex. Primul multiplex DVB-T2 exclusiv HD va fi lansat în această lună, de către Freeview, în Marea Britanie și va avea 5 canale HD.

În România, strategia de migrarea la televiziunea digitală nu specifică clar cerința de a se implementa DVB-T sau DVB-T2.

O mini-comparație între cele două standarde este în tabelul următor:

DVB-T DVB-T2
Anul publicării 1997, martie 2009, septembrie
Bit Rate standard 24 Mbit/s 40 Mbit/s
Preț receiver* 60 GBP 120 GBP
Număr de țări** ≈ 125 ≈ 30

* prețul (în lire sterline) este unul aproximativ bazat pe prețurile receiverelor din Marea Britanie (comparație prețuri idealo.co.uk)
* “numărul de țări” reprezintă numărul de țări care au adoptat sau au anunțat că vor adopta acest standard în următorii 5 ani și reprezintă o aproximație a unor informații din mai multe surse.

Textul integral al standardului DVB-T2, în engleză, poate fi downloadat de pe site-ul dvb.org, sau direct de la acest link.

 


Acum ne puteți da "Like" și pe facebook la facebook.com/dvbt.ro


Comments (44)

 

 1. aurika says:

  Proiectul pilot de transmisii de televiziune digitală terestră, în format DVB-T, derulat de RADIOCOM, a încetat

  Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. (RADIOCOM) va opri emisia DVB-T din Bucureşti, începând cu data de 01.09.2016, având în vedere că standardul adoptat în România, pentru transmisiile de televiziune digitală terestră, este DVB-T2.

  Menţionăm că emisia DVB-T din Sibiu a fost oprită la sfârşitul lunii iunie 2016.

  În anul 2005, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. a demarat, în premieră în România, un proiect pilot de transmisii de televiziune digitală terestră, în standard DVB-T.

  Primele transmisii DVB-T au fost realizate din amplasamentul Bucureşti – Herăstrău, în canalul 54. Ulterior, proiectul a fost dezvoltat, ajugându-se la un număr de şase emiţătoare, din care patru în Bucureşti şi două în Sibiu. Prin intermediul acestor echipamente au fost transmise programe de televiziune publice şi private.

  RADIOCOM a început trecerea de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, în standard DVB-T2, în data de 17 iunie 2015.

  Aria de acoperire cu semnal digital terestru, în format DVB-T2, este estimată, în prezent, la aproximativ 72% din populaţie şi cca. 67% din teritoriul României.

  Zona de serviciu a emiţătoarelor DVB-T2 poate fi consultată, accesând harta, aici

  În luna august 2016, au fost puse în funcţiune patru emiţătoare DVB-T2, în amplasamentele Măgura Boiu – Deva (în canalul 21), Semenic – Reşiţa (în canalul 44), Rarău – Câmpulung (în canalul 38) şi Vaslui (în canalul 39).

  Până la data de 31.12.2016, cel puţin 90% din populaţia ţării va avea acces la televiziunea digitală terestră, în recepţie fixă, conform condiţiei impuse prin “Licenţa de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru MUX1″, deţinută de RADIOCOM.

  Pachetul de programe de televiziune transmis, în acest moment, în standard DVB-T2, cuprinde posturile TV ale Societăţii Române de Televiziune – TVR1, TVR2, TVR3 şi TVR HD şi 5 posturi TVR regionale (TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Ia şi, TVR Târgu Mureş şi TVR Timişoara).

 2. aurika says:

  Am mai scris in astfel de forumuri,dar nu-mi raspunde nimeni niciodata……oricum! din sept.2016 in Bucuresti nu mai prind nimic pe DVB-T…..Stie cineva ceva?

 3. sagona patru says:

  am rezolvat problema cu un decodor t2 synaps t20 vad lacrima la carpinis timis cam 30 de km de releu

 4. Angel says:

  Salut,
  Pentru cine are TV cu slot pcmcia cumpara doar cardul, il monteaza si s-a rezolvat ambele sisteme DVB-T si DVB-T2.
  Aici in UK costa in jur de 30£, daca ei doua ajungi pe la 25-27£. Acesta este sfatul meu pentru cine are slot pcmcia.
  Pentru ceilalti care nu vor sa schimbe “investitia” Solutia ar fi un tuner separate…cei drept…alta investitie.
  Cei ce au gresit sunt cei de la radiocomunicatii cu licitatiile lor stupide si neimpunerea cu 2 ani innainte de deschidere a noului standard prin impunerea firmelor ce aduc televizoare si le pun in vanzare a noului standard.
  Ba mai mult de atat am vazut in unele magazine ca se vand televizoare cu dvb desi ele nu au avut in veci asa ceva.
  Toata stima.

 5. PAUL says:

  sint din Bucuresti, mi-am cumparat o antena HDTV Philips Outdor curind, si am de multi ani un LCD Samsung cu DVB-T /// le-am cuplat si se vede oglinda 4 posturi TVR si ANTENA 1 ! ! ! /// idea este ca nu stiu daca vor mai fi bune dupa 1 ianuarie 2016, aparatele cu pricina in a receptiona programe digitale terestre ??? /// antena am cumparat-o pentru orasul TULCEA ! /// ROG oficialitatile daca citesc acest mesaj ,sa-mi raspunda !

 6. rasvan says:

  Intrebarea mea este: Daca tot au oprit transmisia analogica…de ce naiba nu spun cine sau unde gasim receiver sau daca se dau undeva gratis. tara de rahat condusa de incompetenti care fac numai jumatati de lucruri.

  • Vasile says:

   si eu sunt interesat dar se pare ca nu se gasesc pe toate drumurile, au avut la un momendat si la emag dar nu mai au. In rest au cateva firme dubioase pe net

  • costel says:

   intrebarea mea este de ce p…..a mea tvr-ul ne ia banii cu japca prin facturile electrica si nu asigura receptionarea programelor?

  • FaraUnID says:

   STB-uri compatibile cu standardul DVB-T2 găsești pe magazinele online de specialitate.

   Preturile pleacă de pe la 150 Ron, pentru un STB DVB-T2 fără prea mari pretentii.

   Nu se oferă gratuit, pentru a nu se intra în conflict cu firmele de cablu aka concurenta neloiala.

   Poate intr-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat vom avea și noi Freeview-ul nostru, precum cel din UK.

  • Gavrila says:

   Gasesti aici:
   http://forum-traiect.ro
   cod produs: 1002004
   Am eu si intra perfect 5 posturi in Cluj: TVR1, TVR2, TVR3, TVR HD, TVR News

 7. Radu says:

  Am deschis dimineata Tv si nu am decat TVR1. Ce se intampla. Cuvantul tranzitie crea impresia ca vom avea in locul transmisiei analogice una digitala din prima zi. Mari farsori!

 8. iulian says:

  ANTENE SATELIT si in format HD fara abonament cu programe: ITALIENE, ROMANESTI, MOLDOVENESTI, TURCESTI, Etc. Oferim consultanta si transport gratuit. Toate informatiile le oferim la nr. de tel. 0767014723. 0741455320.

 9. George Cristian Herta says:

  Va salut. Stie cineva cu pot converti semnalul de iesire de pe cablu coaxial de la un receiver dolce ca sa fie receptionat de catre un tv tuner DVB-t? Stima

 10. tudor says:

  De fapt asteptam 15 iunie sa vedem.

 11. tudor says:

  Ce se mai aude de DVB – T in Romania ? Va mai exista ?

 12. eu says:

  dar dpdv al modulatiei care-i diferenta? (ex DVB-s/s2 modualtie qpsk vs 8psk) la dvbt care-i treaba?

 13. Mishu says:

  Hello, am vazut ca deja in Romania sunt tv-uri cu tuner DVB-T2 disponibil, cel putin asa au anuntat cei de la LG, este trecut si pe site-ul lor: http://www.lg.com/ro/tv/lg-40LF630V

  Aveti idee eu care am tuner DVB-T o sa pot sa prind DVB-T2 in urma unui update de software? nu as vrea sa schimb tv-ul

 14. sagona patru says:

  aceiasi problema se repeta si la sibiu si la cluj am prins in zona oradea 30 de canale unguresti si tot la fel imagine 0 ce pot sa fac

 15. sagona patru says:

  se pot vedea date tehnice pe net agfafoto 10209 10zoll.eu il folosesc in camion mentionez ca in bucuresti am prins semnal 90cu 70 in zona acumlatorul

 16. sagona patru says:

  Tv meu are dvb t mpeg2+mpeg4 si tot nu vad nimic de cat sunet si asta cand dau stanga dreapta labalance de abia atunci se aude.astept raspuns

 17. Costin says:

  Ce pot sa va spun ca deja de 2 sau 3 ani in Buc. se emite in DVB-T2. Am un tv Sony mai vechi (cam 8 ani) pe care am dat o palarie de bani la vremea aia si care este complet inutilizabil pe norma DVB-T. Are sonor dar fara imagine…
  Mai precis la 3-4 ani de la cumparare s-a uzat moral.
  Halal investitie!

 18. florins says:

  S-au scos la licitatie cele 5 MUX-uri. MUX1 este FTA; celelalte vor fi codate.
  Transmisia va fi DVB-T2!

 19. eu says:

  multumesc de informatie
  totusi se pare ca o sa mai fie multa vreme DVB-T1 si nu 2
  mpeg4 inseamna preturi mai mari (din cauza ca trebuie putere de procesare mult mai mare ca sa decodezi stream mpeg4 in timp real)
  iar calitatea mai slaba (poate nu mult mai slaba sau observabil mai slaba, totusi ProTV HD pe DVB-T in Bucuresti are 50fps si se vede ultima SSSSSTICLA 😉

  PS mihai … cam ORICE TV ARE ACUM DVB-T si oricum scrie pe el si pe cutie, intrebi un angajat cand il cumper, ETC.

 20. mihai says:

  Eu am avut un receiver MPEG 2. L-am aruncat , devenise inutilizabil.
  Am ramas pe receptie analogica , deocamdata in Bucuresti.
  Stie cineva vreun TV cu dispozitiv integrat DVT-B ?
  Eu pe care intreb in magazine , habar n-au pustanii aia ce vand.

 21. giany says:

  cititi comunicatul dat de cna in data de 15 05 2013 si veti vedea cand va fi inceputul dvb t2

  • alex says:

   astia sunt tampiti. standardul va fi dvb-T2 – conform comunicatului la care face referire colegul nostru…
   pana acum am o cutie de decodoare dvb-t mpeg2 pe care nu stiu cui sa i le donez. (poate unui neamt).
   acum voi avea o a doua cutie cu receptoare dvb-t mpeg4 pe care o sa le trimit in…
   doar pentru ca niste boi nu pot face o strategie pe termen lung.
   oare de ce mai iau astia salarii?
   gata stiu! o sa le trimit lor prin curier rapid cele doua cutii cu decodoare. donatie…

 22. berbanku says:

  Ca sa nu mai zic ca probabil vor lasa TVR 1 in DVB-T FTA clasic, iar restul le vor duce in DVB-T2 cu acces conditionat. Ca sa nu mai zic ca la sate acuma, antena de satelit e lege, nu mai e dipolul pe par. Multi imi veti sari in cap, dar asta e.

 23. berbanku says:

  Sincer , la cat o lalaie, parca vad ca Romania nu o sa aiba nici un fel de DVB-T, atata timp cat DVB-C/S sunt preferate de multi. In plus cate posturi o sa fie ? Cate sunt si acum. Lumea va prefera sa plateasca un abonament minim la cablu sau satelit ai aia va fi. Treaba e ca am citit pe undeva ca doar TVR 1 va fi la liber ( ca de il platim la lumina) in rest toate vor fi cu plata. In cazul asta de ce sa mai ai DVB-T ? Sau , mai exact la ce iti mai ajuta DVB-T ? Doar la TVR 1 ? si la restul posturilor sa vezi ” NU AVETI ACCES” sau “INTRODUCETI CARDUL DE ACCES CONDITIONAT” ?Cred ca deja visam. E drept era util in concedii , sa nu pierzi vreo emisiune sau ceva, dar in concediu nu te uiti a TV. Si cum spuneam , atata timp cat DVB-C/S vor fi preferate ( DVB-C cel putin e oferit in RO de ceva vreme iar DVB-S la fel) , in Romania cel putin DVB-T e cam mort din fasa.

 24. nony says:

  sau inceput teste dvb t2 in bucuresti

 25. Cornel M. says:

  Buna tuturor,

  Standardul DVB-T2 este identic cu DVB-T dar care utilizeaza codarea MPEG4? Multumesc,

 26. Jinxy says:

  50 USD un tunner DVB-T2 la chinezi pe aliexpress.

 27. berbanku says:

  Am luat de curand SIGNAL HD507 ( si se fabrica). Un receiver foarte bun, compact si care poate fi montat absolut oriunde in spatele TVului. E destul de sensibil , discret poate fi pus usor in spatele TVului , simplu ca meniu , nici nu iti dai seama ca mai ai un set-top-box. Stie HD, FULL HD , MPEG4 , H264. As dori sa stiu cine il produce in realitate pentru a gasi codul pe telecomanda universala. In rest il recomand. EBODA…nu vreau sa ii dau bani lui Silviu Prigoana

 28. VALI says:

  SI NU MAI AM NICI O ALTA POSIBILITATE DE RECEPTIE?

 29. VALI says:

  SALUT! AM SI EU UN LEPTOP TOSHIBA QOSMIO G-30 194 CU TV TUNER ANALOG SI DIGITAL, NU STIU CUM SE NUMESTE MUFA DE INTRARE CABLU SI NICI DACA POT RECEPTIONA CANALELE TV DE LA UPC. ATI PUTEA SA-MI DATI CEVA LAMURIRI? MULTUMESC ANTICIPAT!

 30. Cristian says:

  Nu poti sa prinzi decat sunet. Din iunie 2011 s-a trecut de la DVB-t (mpeg2) la DVB-t2 (mpeg4). Antena trebuie sa fie intr-o pozitie cat mai degajata si la inaltime.

 31. gygy says:

  ca si robert, am tv watson dvb-t mpeg2, cablu rds. am vreo posibilitate sa prind vreun semnal digital? ce ar trebui sa setez la instalare?

 32. O alta varianta este Columbia THD1500, care are si iesire prin modulator UHF, canal programabil – ideal in cazul televizoarelor vechi fara intrare AV, sau in cazul daca vrei sa vizionezi programele pe mai multe televizoare: mufele SCART, HDMI si RF OUT merg simultan !
  Tot o gasesti pe dvbmedia.ro sau antennak.ro.
  Daca pot sa ajut in orice informatie – am instalat deja peste 200 decodoare/antene l aabonati langa granita.

 33. robert says:

  salut,eu am un tv watson full hd,dvb-t cu care,din pacate nu am reusit sa receptionez niciun program digital pe terestru,ca sa nu mai vb de cele de pe tvcablu,ma poate ajuta cineva cu o idee?ce antena trebuie fol la receptia canalelor dvb-t?se poate fol dvb-t si la receptia canalelor de pe cablu?

  • admin says:

   Salut Robert,

   Mai exista un comentariu legat de un tv watson cu tuner DVB-T si pe “Canale”. Acolo, o alta persoana, a reusit cu un tv Watson sa prinda semnalul DVB-T din Bucuresti, dar mergea doar sunetul si nu imagine. TV-ul respectiv era compatibil DVB-T, dar tunerul putea decoda doar MPEG-2, nu si MPEG-4. Imi e teama sa nu fii in aceasi situatie, sa investesti intr-o antena mai buna pentru a prinde semnalul, pentru ca apoi sa iti mearga doar sunetul. Verifica in documentatia TV-ului daca are MPEG-4.
   Referitor la receptia canalelor de pe cablu, exista un standard asemanator numit DVB-C. S-ar putea ca TV-ul sa suporte si acestea. Daca ai cablu de la RDS vei prinde vreo 50 de canale digitale necriptate. Pentru cele criptate iti va trebui oricum cutia de la RDS. Daca ai UPC, singurul canal necriptat este cel de Info.

   Bafta.

 34. 4dvbt says:

  Salutare pasionatilor de dvbt,
  Va rog, o recomandare de tuner dvbt intre cele doua modele mentionate mai jos, sau alte optiuni mai bune din partea voastra.
  Receiver DVB-T Signal HD-507 (MPEG-2/4, PVR Ready)
  Tuner DVB-T Full HD 1080p E-Boda HD Reception 1000.
  Cu stima.

  • Sorin says:

   Iti recomand marca E-boda. Am avut de a face cu amandoua iar E-boda mi s-a rarut superior fiind facut special pentru Romania. Stie de mpeg-4 si pvr. Il gasiti acum la un pret redus plus antene dvbt daca aveti nevoie.

  • Salut !
   Pot sa recomand atat Signal HD 507 (nu se mai fabrica ci doar HD527) cat si pe Alcor HD 2500. Ambele poti gasi pe site-ul dvbmedia.ro Atentie – in anumite modele in comert sunt restrictionate functiile PVR, in functie de tara unde a fost initial livrat.

Leave a Reply