DVBT.ro – Televiziune Digitală Terestră » Doar RCS-RDS si SNR au depus oferte pentru multiplexurile digitale

Posts | Comments | Email

Doar RCS-RDS si SNR au depus oferte pentru multiplexurile digitale

Până la termenul de 8 mai, doar RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. au depus oferte pentru achiziția unor multiplexuri digitale. Pasul următor este analiza dosarelor de candidatură pentru admitere sau respingere până pe 15 mai și apoi calificarea ofertelor inițiale până pe 22 mai.

“Procedura de selecţie competitivă presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziţioneze. În cazul în care cererea depăşeşte numărul de multiplexuri disponibile, se vor organiza runde primare de licitaţie până când cererea nu mai depăşeşte oferta.” (ANCOM)

Câştigătorii vor avea obligaţia de a achita taxele pentru licenţele câștigate în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunţării rezultatelor procedurilor de selecţie, deși MUX-urile 2-5 nu au deocamdată voie să fie pornite (până la 17 iunie 2015).

Având în vedere condițiile impuse pentru primul multiplex, adică o acoperire relativ mare, de transmisie a canalelor TVR și de faptul că nu pot fi codate și trebuie să fie “free-to-air” (“la liber”), este puțin probabil ca firma RCS-RDS să fi reușit un plan comercial viabil pentru acest multiplex, acesta fiind mult mai atractiv pentru SNR, care probabil va primi sau a primit un fel de ajutor de stat pentru a îl implementa (în 2012, SNR era deja pregătită să transmită digital la nivel național: vezi aici).

La fel, este puțin probabil ca SNR, o companie cu oarecare probleme financiare să liciteze pentru mai mult decât primul multiplex, având în vedere lipsa unui câștig financiar în următorii 2-3 ani din acestea din urmă.

Lipsa participanților face puțin probabilă o licitație în adevăratul sens al cuvântului, fiind foarte posibil ca nici măcar să nu fie interes asupra tuturor celor 5 multiplexuri, sau câștigătorul să refuze ulterior să plătească taxa minimă. SNR va lua probabil MUX1, iar RCS-RDS luând în cel mai bun caz o parte dintre MUX2-MUX5.

Printre motivele pentru care firmele nu s-au arătat interesate de participarea la această licitație ar putea fi:

* faptul că plata licențelor pe 10 ani trebuie făcută în 90 de zile de la licitație, însă dreptul de exploatare începe abia din iunie 2015;

* condiționarea emisiei la standardul DVB-T2 deși ținta principală este zona rurală, unde posibilitățile financiare sunt limitate și numărul de dispozitive actuale compatibile standardului DVB-T2 este aproximativ 0% (zero);

* experiențele anterioare cu autoritatea de reglementare și Guvernul României, licitația anterioară pornită în 2010 și la care și-au arătat mai multe companii mari interesul, fiind anulată fără un motiv serios.

Surse:

http://www.ancom.org.ro/8-mai-2014_5222

http://www.dvbt.ro/e-posibil-sa-avem-candva-4-multiplexe-nationale-iar-tehnologia-sa-fie-dvb-t2/

http://www.ancom.org.ro/ancom-demareaza-licitatia-pentru-multiplexurile-de-televiziune-digitala-_5193

http://www.dvbt.ro/7-companii-au-cumparat-caietele-de-sarcini-pentru-dvb-t/

http://www.broadbandtvnews.com/2014/05/09/romanian-dtt-auction-closes/

 

Aproape niciun detaliu în plus pe următoarele site-uri:

http://www.mediafax.ro/cultura-media/rcs-rds-si-snr-au-depus-oferte-pentru-cele-cinci-licente-de-televiziune-digitala-12614504

http://www.reportervirtual.ro/2014/05/rcs-si-snr-au-depus-oferte-pentru-cele-cinci-licente-de-tv-digitala.html

http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-17192308-rcsrds-snr-singurele-companii-interesate-licitatia-televiziune-terestra-din-romania.htm

rcs-rds

Foto (ziuanews.ro)


Acum ne puteți da "Like" și pe facebook la facebook.com/dvbt.ro


Leave a Reply