Posts | Comments | Email

Antene

Cum alegeţi o antenă pentru televiziunea digitală (DVB-T)?

 

Acest articol este publicat cu ajutorul și permisiunea http://www.dipolnet.ro și reprezintă o adaptare a articolului original, disponibil aici.

Deşi în cele mai multe dintre cazuri recepţia DVB-T nu necesită înlocuirea sistemului de antenă utilizat pentru televiziunea analogică, practica demonstrează exact reversul. Înlocuirea este de cele mai multe ori necesară din cauza puterii mici de transmisie a emiţătoarelor digitale în perioada de tranziţie şi a existenţei concomitente atât a programelor digitale cât şi analogice. Astfel, în fiecare zi, o nouă locuinţă trebuie să îşi modernizeze sistemul de antenă.
Deci, vom încerca acum să răspundem la întrebarea: ce antenă îmi trebuie pentru DVB-T?
Desigur, această întrebare nu poate un răspuns univoc. Reuşita instalării noului sistem de antenă va putea fi garantată, în fiecare caz, doar de către un instalator profesionist, care, folosindu-se de experienţă şi de instrumente de măsură corespunzătoare, va alege soluţia optimă pentru fiecare locaţie. Persoanele care cumpară antene pe cont propriu ar trebui, cel puţin, să o arunce o privire la acoperişurile clădirilor din vecinătate şi să se intereseze despre situaţia locatarilor care recepţionează deja televiziune digitală terestră.
Parametrii de antenă necesari pentru recepţia corectă a transmisiilor digitale depinde de mai mulţi factori-cheie:
 • distanţa până la emiţător/emiţătoare,
 • puterea emiţătorului/emiţătoarelor,
 • înălţimea antenei de emisie,
 • directivitatea antenei,
 • profilul terenului (obstacole naturale şi create de om pe traseul dintre antena de emisie şi instalaţia de antenă pentru recepţie),
 • mediul de transmisie (spaţiu liber, mediu urban, etc).
Majoritatea acestor informații se pot găsi pe internet.

Aflarea distanţei de la emiţător şi puterea de emisie

 

Există mai multe servicii online care pot calcula distanța în linie dreaptă între două puncte folosing Google Maps. Un astfel de serviciu gratuit este: http://www.daftlogic.com/projects-google-maps-distance-calculator.htm

Informații despre emițătoare pot fi găsite pe acest site (vezi Articolele Recomandate), sau (spre exemplu) pe http://www.dvbtmap.eu. Harta folosită ca exemplu mai jos, în care se poate vedea locația emițătoarelor din București este luată de pe acest site.

Distanţa până la emiţător şi puterea acestuia de emisie nu sunt singurele determinante ale unei recepţii bune. Recepţia stabilă depinde de mulţi factori. Trebuie să se ia în considerare şi profilul terenului, înăltimea antenei de emisie, câştigul antenei de recepţie, sensibilitatea tunerului/receptorului.
Tabelele următoare împreună cu informaţiile obţinute despre multiplexurile disponibile pot fi folosite pentru alegerea unei antene corespunzătoare. Ele sunt oferite doar în scopuri orientative – deoarece recepţia semnalelor radio este influenţată de mai mulţi factori, nu se poate garata 100% că selecţia unei antene dintre cele prezentate vă va asigura o recepţie fără probleme în fiecare locaţie şi pe distanţele indicate.
Puterea de emisie > 50kW
Distanta pâna la transmitator x < 15km 15km < x < 40km x > 40 km
A6030   A1112  A1615  
A6040  A4015   A2660  
A0315 A1610   A2670  
 A1112    A1911  

 

Puterea de emisie < 50kW
Distanţa până la transmiţător x < 15km 15km < x < 40km x > 40 km
A1112 A4015  A3710  
A1610  A1911   A3380  
A1911 A2660   A2670  
 A4015    A2670    A2675  
După consultarea tabelelor, se poate ajunge la următoarele concluzii:
 • pentru o locatie la întâmplare în București are trebui să fie suficientă o antena A1112
 • depinzând de locatia din Bucureşti se poate de asemenea opta pentru o antena mai mică A0315
 • pentru imprejurimile apropiate ale Bucureştiului se poate merge pe setul A0024
 • pentru locaţiile aflate mai departe (Buftea, Snagov, Pantelimon etc.) se recomandă deja trecerea la A1911

Antenă cu sau fară amplificator?

 

 

Marea majoritate a antenelor listate în tabelele de mai sus pot fi folosite cu un preamplificatoar LNA montat în cutia destinată buclei de simetrizare. Unele dintre ele sunt vândute cu preamplificatorul cu câştig ridicat LNA-177 B4009: A1615, A2665, A2675. Altele pot fi echipate cu unul dintre următoarele preamplificatoare (achiziţionate separat): LNA-101 B4007 (15 dB), LNA-169 B4008 (24 dB), LNA-177 B4009 (30 dB). Primele două modele pot fi montate şi pe antenele A1615, A2665 şi A2675, pentru a reduce câştigul mare al B4009, în eventualitatea unor probleme cauzate de amplificarea excesiva a semnalului.
În cazul în care situaţia nu o impune, este recomandată evitarea utilizării preamplificatoarelor pentru recepţia semnalelor de tip DVB-T. Uzul acestora depinde în principal de puterea de emisie a transmiţătorului şi distanţă până la acesta. În cazul unei distanţe mai mari de 40 de kilometri şi a unui emiţător de putere josă, un preamplificator poate fi absolut neceasar. Mediul înconjurător are, de asemenea, un impact puternic asupra nivelului de semnal – zone urbane cu densitate mare, păduri etc. Uneori, antena recepţionează un semnal reflectat (nu există vizibilitate directă între antena de emisie şi cea de recepţie) – şi în această situaţie, un preamplificator poate fi, de asemenea, necesar.
Folosirea unui preamplificator implică şi necesitatea unei surse de alimentare. În cele mai multe cazuri, o sursă de alimentare potrivită poate una dintre: D0010, D0011, D0015 (tensiune de ieşire reglabilă), sau D0250 (12V/250mA, jack de 3.5 mm, necesită şi separator RF/DC C0397).

Dar în cazul antenelor de bandă largă cu reflectoar de tip plasă?

 

 

Multă lume spune că acest tip de antene de bandă largă nu sunt potrivite pentru recepţia semnalelor digitale. Cu toate acestea, în practică, este dovedit faptul că antenele de bandă largă cu reflector de tip plasă pot fi folosite cu succes în acest scop iar eventualele probleme care pot apărea nu sunt cauzate de deschiderea mare a lobului principal ci de slaba calitate a preamplificatorului folosit (fără protecţie RF, zgomot ridicat produs de câştig ridicat).
Deci, înainte de a cumpăra o antenă nouă cu directivitate ridicată, trebuie verificată posibilitatea recepţiei semnalelor DVB-T cu antena existentă. Sunt şi cazuri în care schimbarea antenei este obligatorie dar, în zonele urbane dense, unde probabilitatea recepţiei de semnale reflectate este mare, directivitatea sporită a acestor antene va face dificilă recepţia unei singure surse de semnal.

Acoperirea şi directivitatea antenei de emisie

 

 

Puterea mare de emisie şi distanţa relativ mica până la emiţător nu garantează o recepţie corectă a semnalului DVB-T. Factorul decisiv poate fi şi directivitatea antenei de emisie. Un exemplu – un multiplex poate fi transmis folosind o antenă direcţională spre o zonă urbană, în timp ce altul este transmis utilizând o antenă omnidirectională în scopul de a acoperi întreaga zonă din jurul transmiţătorului. Acesta este motivul pentru care apar frecvent probleme cu recepţia unui multiplex de către rezidenţi unei anumite zone.
Serviciul care poate ajuta utilizatorii în selecţia finală a unei antene adecvate este dvbtmap.eu deoarece oferă:
 • locaţia unui număr mare de emiţătoare DVB-T din Europa, împreună cu conţinutul lor (multiplexuri)
 • zonele pe care acestea le deservesc
 • informaţii despre relieful dintre emiţător şi receptor
none
Pagina de start a serviciului dvbtmap.eu. Site-ul poate fi folosit în mai multe limbi (croată, cehă, engleză, germană, maghiară, poloneză). Opţiunea “Hartă de acoperire” prezintă nivelul de semnal teoretic pentru un emiţător selectat din lista de pe partea dreaptă a paginii.
none
none
Un exemplu de “Hartă de acoperire” pentru emiţătoarele cu antenă omnidirecţională (MUX2) şi antenă direcţională (MUX3). Este de remarcat faptul că, în cazul transmiţătorului cu antenă direcţională multe zone din imediata vecinătate a acestuia nu au acoperire de semnal. În aceste locaţii, este necesară verificarea posibilităţii recepţiei unui alt emiţător cu multiplexul MUX3 sau chiar a recepţiei unui semnal reflectat.

Distanţa şi profilul terenului

 

 

Ultimul lucru care poate fi verificat înainte de a cumpăra o antenă este relieful dintre emiţător şi antena de recepţie. Acest lucru este deosebit de important atunci când se doreşte recepţia unui semnal de la un emiţător aflat la mare distanţă. Chiar dacă emiţătorul este de mare putere, unele obstacole ce intersectează linia dreaptă imaginară dintre transmiţător şi receptor pot reduce intensitatea semnalul. În acest caz, nici cea mai bună antenă nu este de folos – trebuie căutate alte opţiuni.
Pentru a verifica profilul terenului dintre emiţător şi locul de recepţie se apelează din nou la serviciul dvbtmap.eu dar de această dată la opţiunea map distance.
Alegând din listă un emiţător iar apoi selectând pe hartă locaţia de recepţie, va fi afişată distanţa şi relieful terenului dintre cele două puncte. La calculul graficului se ia în considerare înălţimea la care este poziţionată antena de emisie pe turn.
none
Exemplu de relief – nu există obstacole între transmiţător şi receptor
none
Exemplu de relief – obstacole între transmiţător şi receptor care pot bloca recepţia
.

/div

Comments (21)

 

 1. aurika says:

  La Bucuresti ce antena am nevoie ptr. mai multe posturi? (In afara de TVR ! si TVR 2) sau doar astea doua sunt acum?

 2. Ady says:

  Buna,
  Pentru o distanta de ~30km de Iasi.
  Ce-mi recomandati ca echipamente?

  Multumesc

 3. Marin Stelu says:

  locuiesc in Valea Calugareasca,Prahova,la 90 km de Bucuresti,am un televizor vechi si vrea sa-mi cumpar o antena cu amplificare semnal+un receptor DVB-T,nu pre scump,va rog frumos sa ma ajutati cu sugesti. Va multumesc anticipat.

 4. Cristi says:

  Salut,

  Locuiesc la tara, in Alunis, Jud Olt.

  Ce antena imi recomandati pentru o buna receptie a canalelor TV care acum sunt emise in format digital?
  Mentionez ca nu stiu daca TV-ul este compatibil semnal digital.

 5. florin59 says:

  as vrea sa va intreb ce antena ar trebui sa folosesc in Brasov sa pot receptiona DVB-T.

 6. iulian says:

  ANTENE SATELIT si in format HD fara abonament cu programe: ITALIENE, ROMANESTI, MOLDOVENESTI, TURCESTI, Etc. Oferim consultanta si transport gratuit. Toate informatiile le oferim la nr. de tel. 0767014723. 0741455320.

 7. rasvan says:

  Unde se gasesc de cumparat receivere DVB-T2?

 8. Titi says:

  Salutare ! Am si eu o intrebare daca ma puteti lamuri daca emitatorul de la Cahul este pentru digital terestru si daca se pot receptiona canalele si pe teritoriul nostru stau la 86 km de acel emitator. multumesc in avans

 9. dvb says:

  Încercaţi cu antena Gray-Hoverman. http://www.digitalhome.ca/ota/superantenna

  Pentru VHF se pot adăuga 2 elemente: http://mysite.verizon.net/res11d41p/id4.html

 10. cosmin says:

  Salut.Eu folosesc o antena normala(telescopica),de camera,de la un tv mai vechi si merge destul de bine.(Este pozitionata la fereastra si locuiesc in Bucuresti,zona Grozavesti)

 11. Stephy says:

  Salutare dragi Prieteni!

  Va rog frumos sa ma sfatuiti si pe mine pentru achizitionarea unei antene, imi doresc canalele Tv digitale si Hd locuiesc in provincie la Baicoi Ph.Va rog vreau sfaturi si exemple Pertinente si Profesionale,Pa Pa

 12. alex says:

  Buna ziua ! Va rog sa ma sfatuiti cu privire la cumpararea unei antene nu foarte costisitoare! Locuiesc in zona Tei , pe str. Inginerilor Tei la etajul 1 al unui bloc cu 10 etaje. Ce antena ar trebui sa cumpar ? Va multumesc !

 13. Andrei says:

  @giany
  Vreau sa vad cate antene Neo-085 poate sa vanda dvb media la pretul indicat.

 14. giany says:

  antena neo 085 alcad de la dvb media 220ron la antech e scumpa si chiar un amplificator de la alcad de 36 db e ok

 15. stelian says:

  Locuiesc in comuna Suseni ,judetul Arges la circa 100 km de Bucuresti si as dori sa stiu ce model de antena exterioara DVT -T imi recomandati pentru a urmari posturile tv de la releul din Bucuresti .Eventual ce amplificator se foloseste .
  Va multumesc anticipat .

 16. geo says:

  Pot folosii o antena plasa de banda larga cu amplificator swa-9999 pt receptia posturilor Protv HD si Sport.ro la 20 km de Bucuresti in Giurgiu pe Dn5. Precizez ca celelalte programe le pot receptionez cu aceasta antena.Trebuie facuta modificare pentru polarizarile V si O.

 17. Marian says:

  Am ajuns la acest articol cautand lamuriri pentru o situatie particulara.
  Cu cativa ani in urma, cred ca 4, am cumparat un Next Base SDV 1102-B, un televizor portabil cu CD si multe functii media, intre care DVB-T. La acel moment prindea cateva programe digitale ca PRO TV.
  Cum nu folosesc curent acest aparat, abia acum doi ani am remarcat ca nu mai prinde nici un post DVB-T dar prinde frecventele radio (sonorul) tuturor posturilor disponibile in Bucuresti.
  Stie cineva unde ar trebui sa merg pentru a verifica care este cauza si ce as putea sa fac?

 18. andrei says:

  Articolul prezinta consideratii teoretice corecte dar nu se face nici o referire la situatia reala de emisie in Bucuresti in format SFN si in polarizari diferite care fac ca receptia sa fie necorespunzatoare.

  • Costin says:

   In orase polarizarea se cam pierde oricum, maiales in reflexiile dintre blocuri. Eu am o antena a1112 intr-o potcoava de blocuri de 10 etaje la etajul 1, care atarna in jos in balcon si prind fara probleme ambele polarizari.

Leave a Reply